Pyhä Trifon mukana matkassa

Pyhiinvaeltajien ryhmä suuntasi jälleen tänä vuonna kohti pohjoista. Runsaat 40 henkeä liittyi Lapin ortodoksisen seurakunnan pyhiinvaellustapahtumaan 24.–26.8. Keväjärvellä ja Nellimissä Inarijärven eteläpuolella ja Sevettijärvellä pohjoisimmassa Suomessa. Pyhiinvaeltajat kävivät maisemaretkellä Kirkkoniemellä, tutustuivat Itä-saamen museoon ja rukoilivat pyhän Georgioksen kappelilla ja kolttien ikaikaisella kalmistolla Neidenissä.

Kuten jo monena vuotena tätä ennen Lapin seurakunta osoitti vieraanvaraisuuttaan ja joka puolella pyhiinvaeltajia otettiin vastaan iloisin mielin. Tapahtuman hengellisenä keskipisteenä oli pyhä Trifon ja Petsamon pyhittäjämarttyyrit, joiden kunniaksi laulettiin ja joiden puoleen käännyttiin esirukouksin.

Nellimin pyhän Kolminaisuuden ja pyhittäjä Trifon Petsamolaisen kirkon vihkimisestä tuli tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta. Niinpä Paatsjoen-Nellimin kyläyhdistyksen Inarijärven rantaan järjestämässä kyläjuhlassa kuultiin kiinnostava selvitys pyhäkön rakennusvaiheista. Monta ihmistä ja erityisesti monta paikallista osaajaa on ollut mukana tämän Herran huoneen eri rakennus- ja viimeistelyvaiheiden aikana.

Sevettijärven koululaiset tarjosivat unohtumattoman ohjelman ja ilon aiheen, koska oppilasmäärä on nyt ennätykselliset 21 eskarista yläluokkiin! Vedenpyhitys toimitettiin tänä vuonna Sevettijärven rannassa ja vettä tuli juuri tuolloin varsin runsaasti, taivaan täydeltä! Sää oli kuitenkin lämmin ja ylimääräinen kastelu tuntui vain erityiseltä Luojan huolenpidon ilmaukselta.

Jumalanpalveluksia johti korkeasti pyhitetty Oulun metropoliitta Elia, jonka kanssa sunnuntain liturgiassa Sevettijärven pyhän Trifonin kirkossa palvelivat kirkkoherra Jaakko Vainio, Länsi-Euroopan venäläisen eksarkaatin isät Angel Velichkov Tukholmasta ja Teodor Svane Bergenistä sekä isät Rauno Pietarinen, Olavi Matsi, Jyrki Penttonen, Andrei Sotsov, Pekka Helakallio ja Sergius Colliander. Diakonina palveli isä Erkki Lumisalmi ja kanttorina toimi Anneli Pietarinen.

Pyhiinvaeltajat poikkesivat paluumatkalla vielä Ivalon pyhän Nikolaoksen kirkossa, lauloivat pienessä rukoushetkessä ja vahvistuivat kahvin ja teen ääressä.

Kiitollisin mielin voidaan todeta, että pyhä Trifon jälleen kuuli pohjoisen teillä ja poluilla vaeltavien rukouspyynnöt. Hengen lahjoista osallisiksi tulleina matkalaiset palasivat kukin omiin arkisiin askareisiinsa – jokainen pyhyyden pisaran verran rikkaampana!